Chiara Beekhuizen adviseert als beleidscontroller onder meer over de financiële consequenties van beleidsvoorstellen. In haar functie is ze een spin in het web. "Mijn collega’s en ik gaan na of de plannen passen in de begroting van het kabinet en of de begrotingsregels zijn gevolgd. Het is leuk dat we als beleidscontrollers al vroeg in het proces betrokken worden."
Met wie spreken we?
Chiara Beekhuizen
- Leeftijd: 26
- Functie: Beleidscontroller Directie Primair en Voortgezet Onderwijs
- Woonplaats: Den Haag
- Opleiding: Bachelor Bestuurskunde, Bachelor Fiscaal Recht en master International and European Governance
Verantwoording
“Onderwijsinhoudelijke thema’s vond ik altijd al interessant. Tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden was ik al betrokken in de faculteitsraad en na mijn studie ben ik op de universiteit blijven werken. Mijn scriptie ging over verantwoordingsprocessen bij de overheid. In een beleidscyclus kun je een aantal fasen onderscheiden: de voorbereiding, de bepaling, de uitvoering en ten slotte de verantwoording. Dat is het moment waarop we kijken wat we van een project kunnen leren voor de volgende keer. Wat kunnen we meenemen en verbeteren? Bij het ministerie van OCW ben ik begonnen als financieel adviseur, een functie waarin het meedenken over en het verbeteren van onderwijskwaliteit centraal stond. Ook verantwoording was een groot onderdeel van die functie.”
Spin in het web
“Ik ben nu drie maanden aan de slag in mijn huidige functie als beleidscontroller. In deze functie adviseer ik over de financiële consequenties van beleidsvoorstellen en de doelmatigheid en doeltreffendheid ervan in de brede zin. Dat doe ik vooraf, tijdens het ontwikkelen van de plannen, of juist achteraf in de verantwoordingsfase. Mijn collega’s en ik gaan na of de plannen passen in de begroting van het kabinet en of de begrotingsregels zijn gevolgd. Daarover adviseren we de directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs. Ik vind het fijn om in mijn functie het publieke belang te kunnen dienen. En het is leuk dat we als beleidscontrollers al vroeg in het proces betrokken worden. Ook overleggen we met andere ministeries over onderwerpen die meerdere beleidsterreinen raken. Een collega noemde deze functie ooit een ‘spin in het web-functie’. Dat vind ik wel een toepasselijke term.”
Betrokken collega’s
“Onderwijs is belangrijk, dus de mensen die eraan werken moeten wel gemotiveerd en geïnteresseerd zijn. Dat was mijn verwachting toen ik bij het ministerie van OCW kwam werken en die verwachting bleek te kloppen. Mijn collega’s zijn betrokken en gemotiveerd om een goede basis te creëren voor studenten en scholieren. Ik kan goed sparren met mijn collega’s en merk dat mensen mij ook weten te vinden. Ik voel me vrij om me te ontwikkelen en heb dus ook makkelijk kunnen doorstromen binnen de directie Financieel Economische Zaken. Toen ik net in mijn huidige functie begon, heb ik de Rijksbrede opleiding over rijksfinanciën gevolgd. Daar heb ik veel aan gehad. Het was een goede basis voor wat ik nu doe.”
Politiek-bestuurlijke sensitiviteit
“Namens OCW doe ik ook fiscale werkzaamheden. Ik ben eigenlijk de fiscalist van het ministerie. In die rol denk ik mee over fiscale vraagstukken, zowel binnen het ministerie als in het veld. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het niet. Nu houd ik me bijvoorbeeld bezig met btw-vraagstukken in onze sectoren Op mijn studie heb ik geleerd over politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Toen kon ik me daar niet echt een beeld van vormen. Maar nu ik hier zit, ondervind ik opeens zelf waar dat over gaat. Ik weet welke dingen politiek gevoelig liggen en kan daar rekening mee houden. Ik houd me echt bezig met actuele thema’s.”
Financiën
“Financiën zijn een randvoorwaarde voor elk plan – mijn vakgebied raakt dus aan alles. Mijn collega’s en ik denken graag mee over vraagstukken en de basis van goed beleid. Mensen die horen dat ik een financial ben, denken vaak dat je daarvoor een financiële achtergrond moet hebben. En dat je goed moet zijn met cijfers. Dat klopt maar deels. Natuurlijk is het handig als je interesse hebt in financiën, maar je hoeft echt geen die hard fan van cijfers te zijn en de hele dag in excelbestandjes bezig te zijn. Tegen mensen die geen financiële achtergrond hebben, maar wel interesse in een functie als de mijne, zou ik zeggen: ga ervoor! Ik vond het ook spannend, maar het is me gelukt.”
Kom jij impact maken bij OCW?
Wil jij meer informatie over werken bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Ga dan naar onze vacaturepagina op LinkedIn of kijk op de website Werken voor Nederland.
Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van deze publicatie? Vul dan ons contactformulier in of stuur ons een bericht via een van onze sociale mediakanalen.