Ooit werd hij er zelf wel eens uitgestuurd. Nu staat Hidde Nuijten voor de klas en vervult hij een glansrol in de video ’10 manieren om de klas uitgestuurd te worden’. De video van bekend YouTuber Dylan Haegens is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken en gaat viraal op social media. Het is voor Hidde een mooie manier om zowel óp school als naast school aandacht te vragen voor het onderwijs. In dit interview vertelt hij meer over de passie voor zijn vak en nieuwe projecten die op de planning staan.
Tekst: Lotte Burger
Je kent hem misschien ook wel als de rappende Meester Hidde. Naast zijn werk als docent aardrijkskunde op het Lumion in Amsterdam-West brengt Hidde het onderwijs op allerlei manieren onder de aandacht. Met zijn raps, in zijn rol als ambassadeur voor ‘De baan van het Leven’, en nu dus ook als acteur. En daar houdt het voor Hidde niet op. Maar waarom doet hij dat? En wat is zijn doel? Voor Hidde is het eigenlijk heel simpel. “In mijn werk als docent doe ik elke dag weer nieuwe inzichten op. Die deel ik natuurlijk met mijn collega’s in de docentenkamer, maar ik vind het juist leuk om ook de buitenwereld te betrekken bij datgene wat ik meemaak. Op een positieve manier waar mensen enthousiast van worden.”
Gouden reacties
Daarnaast probeert Hidde ook zijn leerlingen te inspireren met zijn content. “Ik wil ze duidelijk maken dat als ík iets kan, dat zij het ook kunnen. Of je nu docent wil worden, rapper, of iets totaal anders. Het kan allemaal.” En die boodschap slaat aan. “Laatst kwam er een stoere jongen uit de klas naar me toe die de video met Dylan Haegens had gezien. Hoewel hij zelf al iets te oud is voor de video’s van Dylan, vond hij het toch wel gaaf dat ik er in zat. Dat soort reacties zijn echt goud waard!”
Juist in deze tijd is het volgens Hidde heel belangrijk om jongeren ergens voor te motiveren. Want de coronaperiode heeft behoorlijk veel impact gehad. “De nasleep wordt eigenlijk steeds duidelijker”, aldus Hidde. “Leerlingen maken zich zorgen. Bijvoorbeeld over hun examens en hoe zwaar die gaan meetellen. Maar ook merk ik een soort cynisme. Een houding van ‘daar gaan we weer’, als er nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Maar hoe uitzichtloos de situatie soms ook is, het is aan ons als docenten de taak om de leerlingen te motiveren alles uit zichzelf te halen.”
Lastige puber
Voor Hidde zelf heeft de coronaperiode ook mooie dingen opgeleverd. “Ik kreeg meer tijd om eigen content te maken, en ik kon nadenken over nieuwe projecten. Zo ben ik onder andere de studio ingedoken voor mijn nieuwe single: ‘Ze moesten eens weten’. Daarin neem ik je mee in het leven van een docent, maar vertel ik ook over hoe ik zelf was als leerling.”
Want Hidde geeft toe: hij was niet altijd de makkelijkste. “Ik was wel een lastige puber ja”, lacht de jonge docent. “Ik was behoorlijk bijdehand en ik vond het leuk om de leraar een beetje uit te dagen. Naderhand heb ik nog wel eens met docenten uit die tijd gesproken. Die vonden het toch wel erg bijzonder dat ik docent was geworden, haha.”
Dat was in eerste instantie ook helemaal niet het plan van Hidde. Na de middelbare school besloot hij Sociale geografie te studeren in Utrecht. Tussen zijn bachelor en master in deed hij aan aantal maanden vrijwilligerswerk op verschillende scholen in Suriname. Dat was voor Hidde een periode waarin zijn liefde voor het onderwijs werd geboren. “Toen ik terugkwam in Nederland ben ik daarna vrij snel gestart met een traineeship om docent te kunnen worden. En zo geschiedde.”
Van rapper naar podcastmaker
Binnenkort wil Hidde die liefde voor het vak nog verder verspreiden. Niet als rapper of acteur, maar als podcastmaker. Het is zijn nieuwste project en het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Wat Hidde er wel over kwijt wil: “De podcast gaat wederom over het onderwijs. Het is de bedoeling dat ik samen met één of meerdere gasten in gesprek ga over verschillende onderwijsthema’s. Dat kan een docent zijn, maar ook een wetenschapper, artiest of influencer. Er komen dus mensen aan het woord die soms wel, maar soms ook niet een directe band hebben met het onderwijs.”
Hoewel Hidde al veel verschillende projecten heeft gedaan, is het maken van een podcast totaal nieuw voor hem. “Ik realiseer me dat dit totaal iets anders is. Ik werk dan ook samen met een gespecialiseerd bedrijf uit Hilversum, dus we pakken het professioneel aan.”
De school als thuishaven
De afleveringen worden binnenkort opgenomen. Ondertussen geeft Hidde natuurlijk ook gewoon les. Want zónder zijn leerlingen kan de docent niet. “En dat is andersom denk ook wel het geval”, durft Hidde te stellen. “Door corona ben ik nog meer gaan inzien dat school een hele belangrijke thuishaven is voor veel leerlingen. Het zijn veilige muren die niet altijd vanzelfsprekend zijn in het leven van een jong persoon in Amsterdam-West. Ik zou dan ook graag zien dat we die thuishaven nog beter gaan faciliteren in de toekomst!”