We vragen van de samenleving om iedereen gelijk te behandelen, maar hoe dragen wij dat zelf uit als werkgever? Met deze vraag heeft Hanane El Hadouchi (29) zich het afgelopen jaar zich als Jonge Ambtenaar van het Jaar bezig gehouden. In maart 2023 won ze de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing van FUTUR. Wat houdt de titel in en wat heeft die haar het afgelopen jaar gebracht?
Tekst: Jade de Blok
“Als Jonge Ambtenaar van het Jaar ben ik een jaar lang ambassadeur van jonge ambtenaren”, begint Hanane. “Ik kom op allerlei plekken om mijn verhaal te vertellen en kennisdeling tussen jonge ambtenaren te stimuleren. In het afgelopen jaar ben ik het land doorgereisd om lezingen te geven en congressen bij te wonen. Ik heb een heel nieuw netwerk opgebouwd. Het haalt mij uit mijn Haagse bubbel en het geeft veel energie om andere jonge ambtenaren en professionals te ontmoeten.”
Het is volgens Hanane een waardevolle en inspirerende rol. “Ik zie de titel als een eerbetoon aan het ambtenaarschap. En je krijgt het gevoel dat je er als jonge ambtenaar echt mag zijn en jezelf mag laten zien en horen.”
Gemeente versus OCW
In maart 2023 won Hanane de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing. Op dat moment werkte ze bij de gemeente Amsterdam, waar ze zich als beleidsadviseur Onderwijs inzette voor gelijke kansen voor mbo-studenten. “Ik werkte nauw samen met het onderwijs en het bedrijfsleven, zodat er bijvoorbeeld concrete afspraken over voldoende kwalitatieve stageplekken voor mbo-studenten werden gemaakt. Daarnaast zette ik mij ook in voor gelijke kansen voor mbo-jongeren bij de gemeente Amsterdam. Zo heb ik daar het Amsterdamse traineeship opgericht. Daar ben ik erg trots op.”
In oktober 2023 maakte Hanane de overstap naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar ze bij de directie Maatschappelijke Diensttijd aan de slag ging. “Het begon te kriebelen om de landelijke overheid te leren kennen en mij breder in te zetten voor jongeren. Ik was erg nieuwsgierig of de Rijksoverheid verder afstaat van de samenleving. En als dat zo is, hoe dat dan anders kan. Hoe kunnen wij vanuit Den Haag het verschil maken voor de samenleving en voor jongeren in Nederland? Hoe kunnen we zorgen dat het beleid dat wij ontwikkelen de doelgroep bereikt?”
Een succesvolle toekomst
Als ambassadeur van jonge ambtenaren wil Hanane jongeren inspireren. Bijvoorbeeld door beleid te formuleren dat jongeren verder helpt en hun kansen voor een goede toekomst biedt. “Ik gun alle jongeren een succesvolle toekomst en vooral dat zij de ruimte krijgen om te ontdekken waar zij goed in zijn en wat hun passie is. We kijken daarvoor al snel naar het onderwijs, maar het is een vraag die de verantwoordelijk van het onderwijs overstijgt”, zegt Hanane.
Ook heeft ze nog een tip voor haar collega’s. “Onderschat niet wat jij, in jouw rol als jonge ambtenaar, kan betekenen. Je kunt echt het verschil maken voor de samenleving en burgers. En vergeet niet om te reflecteren op wat je doet en voor wie je het doet.”